Låt bönderna döda hemma « Junilistan

« tillbaka till startsidan

Låt bönderna döda hemma

mars 26, 2014

Debattartikel i Höglandsnytt, 2014-03-26

”Låt bönderna avliva djuren på gården. Svenska djurbönder som vill avliva sina djur hemma på gården får idag inte göra detta. Det får däremot deras Tyska kollegor i EU göra. Därför finns det nu flera djurbönder som vill att det ska bli tillåtet även för svenska bönder att få göra samma sak”, skriver Leif Danielsson från Junilistan i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Professor Bo Algers, ger också han sitt stöd för att låta svenska bönder börja med att avliva sina djur hemma på gården. Bland annat anser han att det skulle innebära mindre stress för djuren. Även Livsmedelsverket och Jordbruksverket säger att de inget har att invända emot detta. Självklart under förutsättning att djuren snabbt tas omhand och hanteras på ett korrekt hygieniskt godkänt sätt.

Djurbönderna tycker att det skulle underlätta för djuren om de inte behöver stressas med lastningar på lastbil för ibland plågsamma och långa dyra djurtransporter. Det är därför nu upp till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson att ge ett besked. Djurbönderna förväntar sig Eskil Erlandssons stöd då det skulle kunna innebära mer närproducerat och en utökning av de cirka 80 gårdsslakterier som vi har idag.

Leif Danielsson, Junilistan

Läs artikeln på Höglandsnytt.se

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn