Europa förtjänar en rumsren EU-kritik « Junilistan

« tillbaka till startsidan

Europa förtjänar en rumsren EU-kritik

maj 23, 2014

Utdrag ur debattartikel i Kristianstadsbladet, 2014-05-22

debattartikel_penna”När medborgarna i 28 EU-länder på söndag går till val för att välja ett nytt EU-parlament sker det mot bakgrund av en djup ekonomisk och politisk kris. Ekonomin i flera av EU:s medlemsländer har på sistone mer eller mindre stagnerat och i Grekland, Spanien och Portugal ligger arbetslösheten på rekordhöga 15-30 procent. Kombinationen av usel tillväxt, djupa budgetunderskott och höga statsskuldsnivåer utgör en farlig mix som i förlängningen hotar hela EU-samarbetet.

Många bedömare förutspår att EU-valet kommer att stärka EU-kritiska partier. Det är i sig naturligt efter att EU:s politiska ledare under lång tid envisats med att fördjupa samarbetet utan att be om folkets åsikt. Tyvärr riskerar krisen samtidigt att främja främlingsfientliga och direkt rasistiska krafter. Hittills har nämligen de extrema partierna varit bäst på att formulera den allra skarpaste kritiken mot överstatlighet och centralisering.

Om partier som Gyllene Gryning i Grekland, franska Front National och British National Party växer sig starkare kan vi på sikt få ett Europa som sluter sig mot omvärlden. Extrempartiernas politik är ofta densamma: begränsning av de fria kapitalflödena, restriktioner av frihandeln, kritik mot islam och krav på mer resurser till de nationella välfärdssystemen. Sammantaget skulle detta, snarare än att berika medlemsländerna, undergräva förutsättningarna för företagande, konkurrenskraft och tillväxt. Den lågkonjunktur och växande fattigdom som skulle växa ur en sådan slutenhet skulle paradoxalt slå hårdast mot de väljare som röstade fram partierna.”

Philip Lerulf, Junilistan

Läs hela artikeln på Kristianstadsbladet.se

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn